Οινοποιεία

Στην περιοχή Αμυνταίου, δεκαπέντε λεπτά μόλις από το Νυμφαίο δραστηριοποιούνται έξι οινοποιεία. Διασκορπισμένα σε όλο τον αμπελώνα της περιοχής Αμυνταίου είναι έτοιμα να δεχτούν τους επισκέπτες της περιοχής για μία ξενάγηση και μία δοκιμή.

 

Ε.Α.Σ Αμυνταίου

Με θέα τις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδος βλέπει κανείς έντονα ένα στοιχείο, τους αμπελώνες της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Το Οινοποιείο της ΕΑΣ Αμυνταίου με πολύ μεράκι και καλά φυλαγμένες από τον χρόνο συνταγές, παράγει το μοναδικό κρασί της περιοχής.

Ανυπέρβλητο σε γεύση και άρωμα το κρασί της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου (ΕΑΣ) αποτελεί έναν από τους καλύτερους οίνους σε όλη την Ελλάδα.

Το 1959 ξεκινά η πορεία του. Το ιδιαίτερο άρωμα και η βελούδινη γεύση του οφείλονται στο ξεχωριστό μικροκλίμα καθώς και στον αυστηρό έλεγχο και επιλογή της πρώτης ύλης. Με σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και με τη βοήθεια της τεχνολογίας η ΕΑΣ συνεχίζει να διατηρεί την αυθεντική ποιότητα του εξαιρετικού οίνου που παράγει. Κάθε μια από τις ετικέτες έχει το δικό της μυστικό παραγωγής, που την έχει κατατάξει ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου.

 

Ιδρυτής της "Κτήμα Kir'Yianni" είναι ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ανέλαβε  την οικογενειακή παράδοση και ως οινοποιός τέταρτης γενιάς είναι μια εξέχουσα φυσιογνωμία του ελληνικού κρασιού από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Το 1997 εμφιαλώνει τα πρώτα κρασιά κάτω από την ετικέτα της "Kir'Yianni Estate". Οι περισσότερες κύριες διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται μαζί με τις καλύτερες ελληνικές αυτόχθονες ποικιλίες για την παραγωγή ενός χαρτοφυλακίου με υπέροχα ξηρά λευκά και κόκκινα κρασιά. Ο προσφάτως ανακαινισμένος  αρχαίος πύργος με θέα την κύρια κάβα κρασιού είναι το σήμα κατατεθέν της Kir'Yiannis Estate.

Το οινοποιείο και ο αμπελώνας Κυρ-Γιάννη στον Άγιο Παντελεήμονα βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους του Καϊμακτσαλάν και του Βίτσι. Σκοπός του οινοποιείου είναι η ανάδειξη ιδιαίτερων ποιοτικών οίνων  μέσα από μια περιοχή, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί σε μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδος. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα κατάλληλο για κρασιά υψηλών απαιτήσεων, λόγω του μεγάλου υψόμετρου και των τεσσάρων λιμνών που περικλείουν την αμπελουργική ζώνη.

 

Κτήμα Alpha

Το ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ βρίσκεται στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και το χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Στόχοι του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ αποτελούν η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του ιδιόκτητου ενιαίου αμπελώνα έκτασης 650 στρεμμάτων, με υψηλές προδιαγραφές στην εγκατάσταση και τη διαχείρισή του, και η παραγωγή οίνων Ονομασίας Προελεύσεως Αμύνταιο Ανωτέρας Ποιότητος, αλλά και Τοπικών Οίνων λευκών και ερυθρών, στο σύγχρονο οινοποιείο, που βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα και πληροί όλες τις προϋποθέσεις για τη διαφύλαξη του υψηλού ποιοτικού δυναμικού.

Η φιλοσοφία του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ

Βάση της φιλοσοφίας των ανθρώπων του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ αποτελεί η εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών όσον αφορά στην άρδευση, τη φυτοπροστασία-ολοκληρωμένη διαχείριση-, τη διαμόρφωση, την καλλιέργεια και τον προσδιορισμό του χρόνου ωρίμανσης. Σκοπός τους είναι η παραγωγή οίνων αντιπροσωπευτικών του " TERROIR " (Οικοσύστημα), που φανερώνουν δηλαδή τα χαρακτηριστικά του τόπου προέλευσής τους, του εδάφους και του κλίματος, αλλά και την τυπικότητα των ποικιλιών οιναμπέλου. Σε αυτό το εξαιρετικό εδαφοκλιματολογικό περιβάλλον ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση και την ανάδειξη του ευνοϊκού οικοσυστήματος.

 

Κτήμα Παύλου

Το Οινοποιείο και ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήμα Παύλου εκτίνεται στο χωριό  του Αγίου Παντελεήμονα στο Αμύνταιο. Βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνιά της Ελλάδας, σε υψόμετρο 650 μέτρων (ASL), περίπου 120 χλμ δυτικά της Θεσσαλονίκης. Οι λόφοι του Αγίου Παντελεήμονα αναπαύονται μεταξύ δύο λιμνών: της λίμνης Πέτρες και της λίμνης Βεγορίτις.

Το έδαφος είναι κατά κύριο λόγω αμμώδες, με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH. Στην περιοχή επικρατεί ένα ήπιο κλίμα με κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια με χαμηλή υγρασία. Εκτός από τις διαχειριστικές μεθόδους που εφαρμόζουμε στον αμπελώνα μας, η μακροζωία των κλημάτων μας είναι άμεσο αποτέλεσμα  των ιδανικών περιβαλλοντικών στοιχείων του εδάφους (terroir).

 

Ιωάννης Χατζής

H οικογένεια Χατζή εμφανίζεται στο Αμύνταιο αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Γιάννης (Χατζη) Νικόδημος έρχεται από την Πάτρα και ασχολείται με το εμπόριο.

Κυριότερο εμπορευόμενο είδος είναι το κρασί του Αμυνταίου το οποίο προμηθεύει στο γειτονικό Μοναστήρι, αλλά και αρκετά πιο βόρεια, φθάνοντας μέχρι το Βελιγράδι και την Αυστροουγγαρία.

Το 2000 ο κυριος Ιωαννης Χατζής επιστρέφει στις ρίζες του, κατασκευάζοντας οινοποιείο στη θέση όπου βρισκόταν το τελευταίο αμπέλι της οικογένειας του.

Το οινοποιείο, δυναμικότητας 700 εκατόλιτρων, επεξεργάζεται σταφύλια από ιδιόκτητα αμπέλια καθώς και σταθερών συνεργατών από την ζώνη ΟΠΑΠ Αμυνταίου από ποικιλίες Ξινόμαυρο, SYRAH, και Riesling.

Περίοδος λειτουργίας: ΣΥΝΕΧΗΣ

Τοποθεσία: ΑΜΥΝΤΑΙΟ, 1Ο ΧΛΜ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ – ΆΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Τηλέφωνο: +30 23860 24215, +30 6977 087880

Φαξ: +30 23860 24215

 

Βεγορίτις

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2005 μετά από παρατεταμένη έρευνα αγοράς που έγινε από τον Μπόσκο Χρήστο και με την αμέριστη συμπαράσταση του Γιάννη Μπουτάρη , προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας μιας νέας εταιρείας η οποία θα συνδύαζε την νεανικότητα και εργατικότητα του πρώτου με την εμπειρία και την αγάπη του δεύτερου για τον αμπελώνα του Αμυνταίου.

Έτσι κρατώντας και το όνομα της παλιάς εταιρείας του Γιάννη Μπουτάρη και φιλοξενούμενη στις εγκαταστάσεις της Κυρ-Γιάννη Α.Ε. στον Άγιο Παντελεήμονα , ξεκίνησε την πορεία της μέσα στο χρόνο . Στο χώρο αυτό συνεχίσαμε την φιλοσοφία του Γιάννη Μπουτάρη για την παραχώρηση χώρου, τεχνικής και οινολογικής υποστήριξης σε όσους αγαπούν και ενδιαφέρονται να κάνουν το δικό τους κρασί , ελέγχοντας έτσι και τα ποιοτικά standards στις μικροοινοποιήσεις που γίνονται στην περιοχή με αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερα μη ελεγχόμενα ποιοτικά κρασιά από τον αμπελώνα του Αγίου Παντελεήμονα και κατά επέκταση και του Αμυνταίου.